infrabeheer.org - non-profit perspectief

Op verantwoorde manier afwijken van de regels

Op verantwoorde manier afwijken van de regels

15 januari 2017
|

De Moerdijkbrug kent een andere belasting dan een viaduct in de polder waar af en toe een tractor overheen rijdt. Niemand die dat zal tegenspreken. Toch vallen ze tegenwoordig onder dezelfde norm voor de constructieve veiligheid. Om geldverspilling tegen te gaan, werkt een speciale commissie aan een CUR-Aanbeveling die recht doet aan de realiteit.

Begrijp Eef Uiterwijk niet verkeerd. Ook de programmamanager eenheid Wegen en Kanalen van de provincie Overijssel heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Alleen met onnodig geld uitgeven, heeft hij minder. Daarom hield hij tweejaar geleden een vurig pleidooi bij andere provincies en grote steden om de koppen bij elkaar te steken. Dat was hard nodig, vond Uiterwijk. Gemeenten en provincies moeten in totaal miljarden investeren in versterking of vervanging van bruggen en Viaducten. De Eurocode, die binnen het huidige Bouwbesluit de normen bepaalt waaraan kunstwerken moeten voldoen, is namelijk in veel gevallen te streng. En belangijker: totaal onrealistisch.

“We gaan toch niet onnodig alles upgraden? Dat kost Nederland handenvol geld. We willen dat het gezond verstand terugkeert”

Gezond verstand

Uiterwijks noodkreet vond gehoor. Want het probleem van Overijssel is het probleem dat elke decentrale overheid kent. Sinds de differentiatie in drie klassen in 2012 werd vervangen door de uniforme Eurocode, zijn talloze bruggen en viaducten op papier niet sterk genoeg meer. Een brug over een gracht waar sporadisch zwaarder verkeer over rijdt, dient nu dezelfde belasting aan te kunnen als de bruggen op de drukste rijkswegen. “Dat vonden we te gek. We gaan toch niet onnodig alles upgraden? Dat kost de BV Nederland handenvol geld. We willen dat het gezond verstand terugkeert.”

Landbouwweggetjes

Elke keer als hij door zijn mooie provincie rijdt, komt het onbegrip bij Uiterwijk weer naar boven. “We hebben provinciale wegen aangelegd die op bepaalde punten landbouwweggetjes kruisen. Daar zorgen viaducten voor een veilige situatie. Het zwaarste verkeer dat over die viaducten rijdt, bestaat uit landbouwwerktuigen. En dat hooguit een paar keer op een dag. Ze zorgen niet voor een extreme belasting, maar we moeten de viaducten daar wel op toetsen. Als we ze allemaal moeten versterken of vervangen, is dat pure kapitaalvernietiging.”

Alleen de provincie Overijssel heeft al 320 zogenoemde kunstwerken in beheer. Het grootste deel voldoet ook aan de huidige eisen, maar Uiterwijk schat dat daarvan zo’n 100 bruggen en viaducten tekort schieten. “Je hebt al snel 100 miljoen euro nodig om het op te lossen. Voor gemeenten is de last vaak nog hoger. Veel van onze bruggen en viaducten zijn onderdeel van provinciale wegen en daarom toch al gebouwd op een zware belasting. In nieuwbouwwijken en oude stadscentra is dat veel minder het geval.”

Vijf miljard euro

Kambiz Elmi Anaraki bevestigt dat. De Asset Manager Kunstwerken van de gemeente Rotterdam denkt dat alleen in zijn stad al 250 bruggen volgens de huidige wetgeving niet meer voldoen. Hij schat de totale kosten in heel Nederland op vijf miljard. Uiterwijk en Elmi Anaraki zitten beiden in de commissie ‘Constructieve veiligheid kunstwerken decentrale overheden ‘.

Deze werd mede dankzij de geuite zorg van Uiterwijk door SBRCURnet opgericht. De commissie komt dit jaar met een CUR-Aanbeveling die tot een gedegen onderbouwde uitspraak moet komen over de echte veiligheid van bruggen en viaducten. Uiterwijk: “We kijken naar de functionaliteit en geven aan wat voor constructie daarbij hoort. Zo kunnen we op een verantwoorde manier van de regels afwijken. Het COBc, het Centraal Overleg Bouwconstructies, zit ook in onze commissie. Evenals Rijkswaterstaat en TNO. SBRCURnet voert nu het secretariaat.”

Goed alternatief

Met de nieuwe CUR-Aanbeveling in de hand wordt het straks hand wordt het straks mogelijk om goed onderbouwd van de Eurocode af te wijken. Naar aanleiding van Kamervragen over deze kwestie, liep minister Blok al vooruit op het werk van de commissie. Uiterwijk: “De Kamervragen leidden tot een verkenning. In een begeleidende brief bij het uitgekomen rapport schreef de minister dat SBRCURnet al bezig is met een CUR-Aanbeveling voor kunstwerken die niet volledig aan de norm voldoen. Persoonlijk zou ik het verstandig vinden om de norm aan te passen, maar ik betwijfel of dat gaat gebeuren. Als we op een gefundeerde manier van de bestaande norm mogen afwijken, is dat een goed alternatief. We werken met erkende specialisten aan de CUR-Aanbeveling. Ik ga ervan uit dat we daarmee straks uit de voeten kunnen.”


Bron: Meerwaarde, Voor de gebouwde omgeving, SBRCURnet, nr. 1 – 2017
Print Friendly, PDF & Email